Kısa dalga yayın

29.03.2009

İnsanın hayvanseverliği sokak hayvanlarıyla mı sınırlı?

Bu soru CRR'de düzenlenen "sokak hayvanları için sahnedeyiz" başlıklı bir konserin reklamını görünce aklıma geldi.
"Ne alaka?" diyenler çıkacaktır elbette.

Bir insanın illa hayvansever olması için sokak köpeklerine kendini vakfetmesi mi gerekir? Bu konuya eğilenler vardır muhakkak, bu konser de bunun emaresi zaten. Sokak hayvanlarının kısırlarştırılmasına karşılarmış. Eee ne olacak peki? Her insan bir sokak hayvanını nüfusuna mı geçirecek? O kadar hayvanseversiniz madem sosyal güvenlik yasası için  teklif hazırlayın; her ailenin bakmayı taahhüt ettiği hayvan için bir ödenek çıkarılsın. Nasıl fikir? Peki sen hayvan olarak köpek seversin, diyelim ki adamın biri de fil sever veya domuz sever çıktı n'olcak? Bunların hepsini aynı ödenek karşılar mı? Hadi diyelim o da oldu peki sahiplenilmeyen hayvanların hakkına ne diyeceksin, onların da hakkı geçmez mi sana? İnsanlarına yetemeyen bir devletten hayvanlara sahip çıkmasını istemek sokaktaki insanların hakkını gasp etmek olmaz mı? Buna vicdanın el verir mi? Geçtiğin parktaki bankta veya otobüs durağında veya bir bankamatikte uyuyakalmış bir evsizin yanından geçerken evinde özel mamayla hayvan beslemeyi vicdanına yetirebiliyor musun yani?

Ben yadırgarım! Şöyle ki:

Sokak hayvanlarından çok, sokakta kalmış insanlar benim umrumda.UNICEF verilerine göre yaklaşık 50 bin çocuk bu ülkede sokaklarda yaşıyor, az mı? Bir şehir nüfusu! Binlerce insan, gencinden yaşlısına sokaklarda evsiz barksız, yiyeceksiz dolaşırken ben tutup bir kuruş sokak hayvanları için bağışlasam rüyamda ne kadar evsiz barksız varsa boğazıma yapışmadan önce vicdanım beni yerden yere vurur.
Hayvansever miyim? Değilim, eğer söz konusu bütün hayvanlar alemiyse ki bu tabir onu tanımlıyor ben hayvansever değilim. Sen mesela bir öküzü veya köstebeği sevemezsin  ama bak ben onu severim. (Aklından geçeni okuyorum)
Sokakta aç, susuz, evsiz barksız bir tek insan kalmayana kadar da bu görüşlerim böyle devam edecek. İsteyen kusura da baksın başka yere de.
İfade ettiğim şekilde hayvansever olmamam hayvanlara zulmü onayladığım anlamına gelmez, lütfen. Tamam, insan çevresiyle bir bütün çevresindeki canlıların çilesine kayıtsız kalmamalı ama önce o bütünü var eden insanların refah seviyesini yükseltmek gerekmez mi?
Düşkün, yoksul, ihtiyaç sahibi insanlara yardım edip de sokak hayvanlarını da ihmal etmeyenleri takdir ederek haklarını vermek lazım, vicdanları rahatsa daha laf demek düşmez ben gibilere.

1 yorum:

  1. Sokak hayvanlarını korursak onlar da bizi korur mu, zannetmem, tam aksine akşam eve dönerken peşinden koştururlar bazıları çok acıtacak bazıları da çok acınacak haldedir. Aradaki farkı bazen hayvanın 2 ayaklı mı yoksa 4 ayaklı mı yoksa 40 ayaklı mı olması gibi anlamayabilirsiniz. Hayvan hakları vardır ama hayvanın insan olması durumunda o haklar ne kadar geçerli olabilir ki sizce?

    YanıtlaSil

Türkçe kullan ey millet, dilinden utanma olma illet!

Türkçe yazım kuralarına riayet etmeniz, yazdıklarınızın daha anlaşılır olmasını sağlar.
Türkçe her yerde Türkçe'dir, kağıt üzerinde de internet sitelerinde de.
Türkçe yazım kurallarına bir göz atsam iyi olur diyorsanız bu bağlantıyı tıklayınız.