Kısa dalga yayın

8.03.2009

Anakonda planı

“Anakonda Planı” (scoots great snake) 1861-65 Amerikan iç savaşı sırasında Kuzey generali Winfield Scott'un Güney güçlerini ve limanlarını kuşatmak için geliştirdiği bir planın adıdır. Kuzeyli birliğin , güneyli konfederasyonu yenilgiye uğratmasında büyük paya sahip olan bir plan.
Ta liseden bilirsiniz Türklerin savaştaki Turan Taktiğini. Bozkırın şartlarının elverdiği ölçüde geliştirilmiş bir kuşatma türüdür. Anakonda Planı da benzer şekilde coğrafya şartları göz önüne alınarak geliştirilmiş bir kuşatma taktiğidir, sadece kuşatmayla kalmaz baskına da büyük kolaylık sağlar. Savaş stratejisi olarak başarılı bir plan fakat bu kadarla kalmıyor, bu planı veya benzerini başka uygulayan birileri olmuş mudur sizce? Kuşkusuz olmuştur diyebilirsiniz? Peki hangi ülke, tarihinde bu planla büyük kuvvetler karşısında başarı sağlamıştır dersiniz? Şaşıracağınıza eminim!
Sovyetlerin gazıyla körüklenen Arap milliyetçiliği, İsrail'i ortadan kaldırmak amacıyla Başkan Nasır'ın önderliğinde büyük ve ayrıntılı bir Arap birliğine girişti ve teşkilatlanmalar ve propagandalar tamamlandıktan sonra başlayan ve "6 gün savaşı" olarak adlandırılan 1967 Arap-İsrail savaşı başladı. Fakat bu savaş güçlü Arap kuvvetlerine haysiyet kırıcı, onur kırıcı bir şekilde mâl oldu. Britanya'nın üzerinden el çekmesiyle ABD kanatları altına giren İsrail o kanatlar altında yatmakla kalmadı ve ABD'nin desteğiyle bulunduğu bölgede kendi savaş stratejisini geliştirdi. Ve bunun temelinde de Anakonda Planına benzer bir plan yer almıştı. Arapların hiç beklemediği bir şekilde İsrail hava kuvvetleri kuzeyden Mısır'ın batı sınırlarındaki hava üstlerini ve ağır zırhlılarını bombalamış büyük zaiyet verdirmiş ve Arap kuvvetleri bu saldırıya karşılık vermeye çalışırken İsrail kuvvetleri de diğer taraftan kara birlikleriyle harekete geçerek çeşitli cephelerde çatışarak daha önceden hava güçleriyle perişan ettiği Arap hava üslerini, ağır zırhlıları tesirsiz bir halde bularak hızla ilerlemiştir.
ABD geçmişten günümüze İsrail'e sadece ekonomik ve siyasi destek vermekle kalmamış askeri ve teorik olarak da kendi tecrübelerini müttefikiyle sonuna kadar paylaşmıştır. Sovyetlerin hegemonyasını sürdürmek için Araplara varıyla yoğuyla silah vermesine rağmen savaşların, sadece teknoloji ve fiziki güçle kazanılmadığının ve düzenli, planlı bir silahlı kuvvetler yapısının ne kadar önemli olduğunu gözler önüne koyan bir gerçeklik olduğunu gözler önüne sermektedir. Bir zamanlar Arapların düştüğü duruma şimdi ABD Arapların coğrafyasında düşmüş durumdadır. Bu da geçmişteki kazanımların daha da ilerletilerek geleceğe ulaştırılmamasının acı bir örneğidir tarih açısından. Ekonomik ve silahlı güçler  toprakları ele geçirmeye yetmiyor artık. Geçmişteki kazanımların üzerine felsefi, teorik birşey koymadan, elindeki ekonomik ve silahlı güçlere güvenin can vermesi durumudur bu. Herkes bu durumlardan payına düşen dersi almalıdır. Arapların tarihten ders almak konusunda bizden daha beter durumda olduğu aşikardır. Ve dikkat ederseniz bu Anakonda Planı günümüzde dahi uygulanmaktadır ve şu an kuşatma aşamasına devam etmektedir. (Hangi ülkeler üzerinde olduğunu da bir düşünün isterseniz)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Türkçe kullan ey millet, dilinden utanma olma illet!

Türkçe yazım kuralarına riayet etmeniz, yazdıklarınızın daha anlaşılır olmasını sağlar.
Türkçe her yerde Türkçe'dir, kağıt üzerinde de internet sitelerinde de.
Türkçe yazım kurallarına bir göz atsam iyi olur diyorsanız bu bağlantıyı tıklayınız.