Sabahları işe gitmek için evden çıktığım esnada hemen apartmanın yanındaki okulda da "Öğrenci Andı" okunmaya başlamış oluyor; sevimli, olanca gücüyle bütün dünyaya duyurmak istercesine bağıran bir kız öğrencinin sesiyle" Aaaandımız" diye başlayıp devam ediyor.
Kendi ilkokul zamanım aklıma geliyor. Bu andı bağıra çağıra okuduğumuz zamanlar sadece ben değil sanırsam bütün öğrenciler için sadece son sesle, ezbere okunması gereken bir metin anlamı taşıyordu. İlkokul hayatım boyunca da hiçbir öğretmenin andın ne olduğu, bu metni niye bağıra çağıra okuduğumuzu, anlamının ne olduğunu bir kez olsun anlatmış olduğunu hatırlamıyorum. Bu sebepledir ki; Türk olmak, doğruluk, çalışkanlık, büyükleri korumak, küçükleri sevmek, yurdu, milleti özünden çok sevmek, Atatürk'ün açtığı yolda, gösterdiği hedef nedir sormak da hiç aklımıza gelmiyordu. Sadece ama sadece bir gün müdür yardımcısı işaret eder de "evladım sen gel" diyerek kürsüye çağırdığı zaman yüzlerce öğrenci karşısında rezil olmamak için ezbere bilinmesi ve son nefes okunması gereken bir "şey" olarak biliyorduk.
Demokrasi, kültürel haklar, resmi(!) ideoloji tartışmalarının, andın içinde barındırdığı "Türküm", "Varlığım Türk varlığına armağan olsun" ve "Ne mutlu Türküm diyene" cümleleri üzerinden yapılabileceği ihtimalini hiç mi hiç bilmezdik ki nerede kaldı Türk veya başka birşey olmaktan bihaber dimağların bu cümleleri sarfetmek dolayı kendi kültürlerine vs yabancılık hissedecekleri bir resmi(!) ideoloji aracı olduğunu düşünecektik.
Günümüz siyasi konjonkturunde "Öğrenci Andı" yukarıda söz ettiğim şeyden çok farklı bir hal almıştır. Bu andı okuyanlar için hala daha bir şey ifade etmemekle beraber ülke siyaseti açısından, şu ne olduğu belirsiz "Kürt açılımı"ndan dolayı nazi dönemi kalıntı, resmi ideoloji takıntısı, öğrencileri rejim muhafızı haline getirmesi gibi yaklaşımlarla kaldırılmasının istenmesi kamuyounda pek de öyle demokratik bir tatmin sağlayacak bahaneler değildir.
MEB veya bir üniversite öğrenciler arasında bir araştırma yapsa; and içmek nedir, bunu niye okuyorsun, ne demek istiyor, dediklerine sadık kalabiliyor musunuz, sizin için ne ifade ediyor gibi sorularla öğrenciler arasında bir araştırma yapsa. Sonrasında da bu uygulamanın olumlu, olumsuz etkileri ortaya konsa da görsek "Öğrenci Andı" neymiş ne değilmiş.
Bana kalırsa 6 yaşından 11 yaşına kadar okuttuğumuz öğrencilere öncelikle and nedir, fikri vicdani sorumlulukları nedir, bu and niye okutuluyor vb gibi şeyler öğretilse ve andı ezbere okutmaktan ziyade özündeki erdemler benimsetilse ve sonrasında ise her sabah okutmak yerine dönem veya sene başlarında bir kez, yine diyorum öğrencilerin ne için and içtiklerini bilerek, okutulsa bence daha mantıklı olur. Bunun ötesinde aynı dağ yamaçlarında yazan "Ne mutlu Türküm diyene" yazılarından rahatsız olan, demokrasi, eşitlik vb sevdalılarıyla iktidar arasındaki boş laf kavgalarından öte başka bir işe yaramaz.
Fakat işte tartışmalar özden uzak, hamasi minval üzere yürümektedir. Öğrencilerin niye, ne okuduğu değil bunu okutan devletin üniter yapısına yönelik bir hale bürünerek etnik siyasetin malzemesi oluyor.
Bugün Türk varlığında varolamayan yarın, kendi etnik varlığında yok olur.
Bağlantı : ABD'de öğrenci andı
güzel yazı güzel düşünceler istiklal marşınıda ezbere değilde gerçekten içten ve anlayarak okusalardı keşke ülke şimdi bu halde olmazdı heralde ayrıca sabahlarıda okul önünde o çocukları izlemek güzel oluyor gerşekten :)
YanıtlaSilfethatonair: istiklal marşı konusunda da benzer tartışmalar, özellikle dinci, cemaatçi tayfa tarafından yapılıyor. Onların savunması da istiklal marşının her yerde, her dk okunmasının anlamını kaybettirdiği yönünde fakat onun altında yatan niyetleri de çeşitli şekillerde dile getiriliyor. Çünkü orada da durum, "İstiklal Marşı"ndan ziyade bir rejim muhalifliğine dolandırılıyor. Yani ulus devletin ayinsi yani gereğinden fazla abartıldığı için şimdi rejim karşıtlarının diline sakız oluyor ve Cumhuriyet çınarının kabuklarını kazımak olarak gördükleri bu tür eylemlerin ardını bırakmıyorlar. Doğal etki nispetinde toplumda da tepki görüyorlar.
YanıtlaSil