
Bu konuya neden girdiğime değinmek gerekirse; ilgililerin malumu "Google" ın, Analytics isimli bir istatistik hizmeti var. Bu hizmeti kullanırken dikkatimi çeken "internetten nasıl faydalanırız" sorusunu asrımızın feylozofu "Google" a soranların benim bloguma da yollarının düşmesi.(Google da işini biliyor, ziyaretçilerini gönderdiği sitelerin talepleri dikkate alacağından emin ne de olmasa!)
"İnternet'in faydası var mı?" gibi soruların aşılmış olması güzel. Demek ki internetin faydası olduğu artık anlaşılmış ve bir sonraki aşama, faydalarının arayışına geçilmiş.
İnternetten her konuda faydalanabiliriz.
Sosyete psikiyatristi diye de bilinen Cem Mumcu, kendisiyle mülakata gelen haberciyle arasında geçen sohbeti şöyle anlatıyor:Ben ise internette bilgi olduğunu iddia etmekle beraber yorum yoğunluğuna da katılmaktayım.
- Bu talebinize sevindim. Mülakata geçmeden önce yeni kitabımı okuyup okumadığınızı merak ettim.
Haberci:
- Cem Bey, kitabınızı okumadım ama ekşi sözlükte falan neler yazılmış baktım tabii ki.
Bu konuşmaları anlattıktan sonra katıldığı programda sözlerine şöyle devam etti televizyon ekranından:
-Ben, internette bilgi olduğuna inanmıyorum. İnternette bilgiden ziyade yorum yer alıyor. Mesela ben, "ekşisozluk"te yer aldığım kadarım. Benim hakkımda internette bilgi yok yorum var, diye devam etti sohbete.
İnternette neyi, nasıl arayacağını bilmek önemli. Bir yandan bu konuyu es geçmek arzusundaysam da internetin faydalarından birisi olan bilgiye erişime sağladığı kolaylıklar açısından değinmek gerek diye düşünüyorum. Aramak, internetten faydalanmanın en temel araçlarından birisidir. Bulmayı umduğunuz neyse artık onu nasıl arayacağınızı bilmek de önemli internette. En basit yol Google gibi arama motorlarına doğru anahtar kelimeleri girmektir. Dikkat istiyorum önemli olan; doğru soruyu sormak değil, doğru anahtar kelimeleri girmek. Bu durum, arama motorlarına sorulan soruların sonuçsuz kalacağı anlamına gelmez. Doğru anahtar kelimeleri içeren sorular da faydalı sonuçlara ulaşmayı sağlayabilir. En faydalı sonuçlar doğru sorulardan ziyade doğru anahtar kelimeleri kullanmaktan geçiyor. Örnek olarak bu yazıma seçtiğim başlığı ele alalım: Bu başlık bir talepten doğmuştur. Normalde bu başlıkta geçen cümlelerle arama yapıldığında genelikle bu sorunun sorulduğu kaynaklara ulaşılır. Bu soruya cevap alabilmek için; "internetin faydalarını", internetten şu şekilde faydalanılabilir" gibi cümlelerle arama yapmak daha faydalı sonuçlar verir. Arama motorlarına soru sormak pek faydalı olmuyor önemli olan aklımızdaki sorunun cevabının verildiği cümlelerde hangi anahtar kelimelerin kullanıldığı tahmin edebilmek. İnternette arama motorlarına ne sorduğun ne değil ne istediğin önemli. Arama konusu derin bir konu olmasına rağmen temel olarak bu kadar değinmek yeterlidir sanırım.
İnternetten bireysel ihtiyaçlar konusunda faydalanma

En eğlenceli ve keyifli yanı Live Messenger gibi ücretsiz hizmetlerle, gurbette bulunan abi,kardeş,eş dost gibi tanıdıklarla sesli ve görüntülü görüşme olanağı sunması. Ücret mukabilinde bu tür hizmetler yanında sabit telefonlarla veya gsm telefonlarla internet üzerniden ekonomik görüşme imkanı sunan hizmetler de var elbette, bu konuda hizmet verenlerden ilk aklıma gelen Skype. İnternet üzerinde çöpçatanlık yapan siteleri atlamak olmak herhalde! Bir zamanlar toplumda oldukça yadırganan, bu çöpçatanlık siteleri aracılığıyla arkadaşlık edinme hatta evlilik konusunda da yumuşama göze çarpıyor.
Vergi, harç, kredi kartı gibi konularda internet üzerinden ödeme yapma imkanı kişisel olarak büyük kazanç sağlıyor. Ödemeye yönelik benzer hizmetler, hem karşı tarafın bireysel iş yükünü azaltıyor, iş gücünü başka konulara yönlendirme imkanı tanıyor hem de kişisel olarak zaman tasarrufu sağlıyor. Bankalarda yapılacak bir çok işlem artık internet şubeleri aracılığıyla sıra beklemeksizin oturduğunuz yerden yapılabiliyor. Yapılabilecek işlemler; vergi ödeme, okul harcı ödeme, EFT, havale, yatırım işlemleri gibi banka şubesinde sıra bekleyerek gerçekleştirdiğiniz işlemlerin yerini alıyor. Bunlar için ihtiyacınız kadar tutarın bulunduğu bir banka hesabı yeterli. Ayrıca otomatik ödeme hizmetlerinin başlatma ve durdurma işlemlerine de interneten olanak tanındığından benzer ödemeler bir defa talimat verdikten sonra tekrar bilgisayar başına geçmeniz dahi gerekmiyor.
Kargo, telgraf gibi konularda aracı işletmeyle iletişim konusunda da fayda sağlıyor. Kargonuzun takibini yapabiliyorsunuz. PTT nin telgraf hizmetini internete taşıması da büyük bir gelişme bence, yalnız yaygınlaşması gerekiyor.
Market alışverişleri dahil evinizin ihtiyaçlarını da internet aracılığıyla karşılama olanağı mevcut. Market alışverişlerinde seçenek sınırlı olsa da diğer konularda (elektronik, kitap, bilet vb) alışveriş yapılabilecek çeşitli seçenekler mevcut. Bilindik alışverişe nazaran oldukça ekonomik alışveriş yapılabilecek seçenekler internette yer almakta.
Öğrencilerin önceden (epey önceden) ansiklopedi, kitap vb kaynakları tarayarak bilhassa elde yazıp hazırladıkları dönem/yıllık ödevler konusunda da gelişmeler var. Bu konuda kaynak hazırlayan bir kaç site bu işi ticarete dökerek, öğrencilere hizmet sunmakta. Bu eleştirilere açık bir girişim olmasına rağmen gördüğü rağbet önünü açıyor.
Sadece öğrenciler konusunda değil öğretmenler ve diğer meslek gruplarına yönelik, rutin işlemler konusunda faaliyet gösteren ve yine ücreti mukabilinde hizmet sunan web siteleri ve gruplar da kendilerine yer edinmiştir.
Öncelikle Blogger olmak üzere çeşitli ücretsiz "blog" tutma ve kullanma imkanı sağlayan servisler sayesinde isteyenler şiirlerini, hikayelerini,resimlerini,fotoğraflarını, çizimlerini, fikirlerini, zikirlerini binlerce hatta milyonlarca insanlara ulaştırabilmekteler. Gazeteler, dergiler bir zamanlar şikayetleri, fikirleri dile getirmek konusunda yegane ortamlardı zamanla yerlerini blogların alacağı öngörülüyor. Hatta ABD'de ve Avrupa'da bazı yayın organları basılı hizmetlerine son verip sadece internetten geleceğe yürüme kararı almış durumdalar.
Televizyonlar ve radyolar da kendilerine internette yer edinmekteler. Bu konuda normal yayıncılığa göre maliyet yüksek olsa da bunun üstesinden gelmeyi biliyorlar. Yayıncılık konusunda internetin en güzel yanı; bir zamanlar on beş günde bir ellerine ulaşan mektuplar, tek tek her birinin cevaplanması gereken telefon aramalarının yerini geri bildirim konusunda almış olması geliyor.
İnternetten kurumsal ihtiyaçlar konusunda faydalanma
Devlet teşkilatı içerisinde dönüşümü devam eden e-devlet uygulamaları sayesinde en başta vergi beyannameleri ve ödemeleri konusunda gelişmeler gelmekte. e-devlet uygulamalarının her alana yayılması hem devlet dairelerinde kayıt-kuyudat işlerini azaltacak hem de vatandaşın karışısındaki bürokratik formalitelerin azalmasını sağlayarak alınan hizmetlerde zamandan tasarruf ve hız kazandıracak. İlk aklıma gelen nüfus dairelerinden nüfus kayıt örneği talebi, adliyelerden sabıka kaydı talepleri. Önceden bunların karşılığındaki belgeyi almak haftalık bir süreyi bulurken şimdi sadece dakikalar alıyor.
Ticari işletmelerin ödemelerinde yardımlarına yine internet bankacılığı koşuyor. Tedarik ve arz konularında yine internet araya girerek süreçleri hızlandırıyor. B2C (Business to consumer), B2B (Business to business) diye adlandırılan modeller sayesinde işletmeler hem kendi aralarında hem de tüketici nezdinde hizmet ve ürünlerinin sunumu ve pazarlaması konusunda mesafe kaydetmekte ve tüketicilerin sorunlarına yine bu şekilde en kısa sürede çözümler bulabilmekteler. Kısaca ticarette; ödemeden, arz- tedarik işlemlerine kadar tümü e-ticaret diye tabir ediliyor.
Aklıma internetten faydalanma konusunda gelen en temel konulardan bahsetmeye çalıştım. Umarım "Google"dan "İnternetten nasıl faydalanırız" diye medet umanlara bir fikir verebilmişimdir.
gerçekten çok güzel yazmıssın saol ödevimden de 100 aldım bunun hepsini yazdım elim ağırdı :D ama olsun yinede karneme beş gelcek ADIM:batuhan
YanıtlaSilNOT:ßß
Güzel ama cem bey bilmem ne bölümünü beğenmedim
YanıtlaSilgüzel yazmışın Batuhan arkadaşım gibi heppsini ödevime geçiriyorum benim ödevim sadece bu değil minik bir parçası inşallah sevgili öğretmenim puanımı kırmaz herkes 1-2 sayfa yazmış benimki 5-6 sayfa sürücek :)geç olsunda güç olmasın.Ellerine sağlık ağabey...kendinize ii bakın
YanıtlaSiltürkçe ödevi için bire bir:D
YanıtlaSilAdsız dedi ki...
YanıtlaSiltürkçe ödevi için bire bir:D
16.12.2008 18:59
Yazım yanlışlarını bilerek düzeltmedim. Bu makaleden faydalanacak kişi makaleyi en azından bir kere okumuş olsun diye. ;)
:D .. olsun yinede saol .. emeğe saygı pls...
YanıtlaSilhiç de güzel değil çünkü ödevimiyapmadım ):
YanıtlaSilBu yazıyı okuduktan sonra internetten daha iyi yararlanabileceğim fikrine kapıldım.
YanıtlaSilçok sağ olun :)
YanıtlaSil