Kısa dalga yayın

7.12.2007

Yeni Genel Müdür İbrahim ŞAHİN TRT'yi uçuracakmış

Hatırladığım kadarıyla TRT genel müdürlüğüne yeni getirilen genel müdürlerin hemen hemen hepsi başına geçtikleri kurumun kadro yoğunluğu sebebiyle İbrahim ŞAHİN'in verdiği tepkiyi veriyordur: Bu personelle 40 tv kurulur!!!

Ee doğaldır, ilk başta bu kadar ileri görüşlü olduğunu dile getirmek kolay. İşin zor tarafı, koltuğa oturur oturmaz dile getirilenleri eyleme dönüştürmektir.
TRT'de çok nitelikli elemanlar var ama yapısı hantal. Nasıl özel sektör 10 kişiyle bir kanalı yürütüyorsa TRT de dinamik bir yapıya kavuşturulmalıdır. 8 bin personelvar, bu kadar personelle 40 kanal yönetilir. Yoksa arkadaşlar boş değil.'
Bu sözler de yeni genel müdüre ait. madyafaresinden aldım bu sözleri. Hem daha neler neler söylemiş yeni müdür, işte bu bağlantıdan ulaşılabilir.
Şahin, 3 önemli projeden söz etti.
1. Emekliliğe hak kazanmış bin 500- 2 bin kişinin emekli olabilmesi için teşvik edici düzenlemeler düşünülüyor. Bunun için kaynağa ihtiyaç var. Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'ın tavrına göre proje şekillendirilecek.

2. Yaklaşık bin- bin 500 kişi başbakanlık bünyesinde oluşturulan ve özelleştirme kapsamındaki kuruluşlardan personel aktarımının yapıldığı havuza gönderilecek. Havuz tercihi, kurumun ihtiyaçları ve hedeflerine göre yapılacak.

3. Yaptıkları iş ve uzmanlık alanlarına göre kimi personel de başka bakanlıklara doğrudan kaydırılacak. Mesela, sanatçıların Kültür Bakanlığı'na transferi söz konusu olabilir.
Aynen yukarıdaki gibi denmiş haberde. Ben de bu devlet kurumlarının kadro sorununu çözme yöntemlerine hayranım. Bir kurumda kadro fazlalığı mı var? Gönder başbakanlık havuzuna ve başka kuruma. E n'oldu kurum kadro hantallığından kurtuldu. Kurumun kadrosu şişirilirken acaba devlet sevdalısı kişiler nerelerdeydiler? Böyle soruyorum çünkü bir kurumda kadro temizliği başladığı zaman görevden çıkarılanlar veya onları buralara sokanlar feryada başlayacaklar. Bu da işin başka boyutu ya ben asıl şunları söylemek istiyorum:
Devlet bir vücuttur ve kurumlar devletin organlarıdır. Bir kurumda sorun varsa bu, bir ur olarak düşünülmelidir. Bu urun başka bölgelere kayması o vücudu sorundan, hastalıktan kurtarmaz. Devlet kurumlarında bazı sorunlar giderilmek isteniyorsa öncelikle bu gözetilmelidir.
TRT deki kadro fazlalığını tasfiye ettin, başka kuruma geçtiklerinde bu bir sorun oluşturmayacak mı? Devlet içinde yapılan düzenlemelerde vücudun yapısı gözetilmelidir.
Ayrıca tasfiye sürecinde söz konusu olacak personelin durumu ne olacak? Özelleştirme mağdurlarının durumu ayan beyan ortada örnek olarak.

Benim aklıma şöyle bir çözüm geliyor TRT ile ilgili; sektörel işletmeler kurmalı (yapım şirketi, ışıklandırma, ses sistemleri), hem kendisine hem de özel sektöre hizmet sunabilecek bir yapıda. Kendi ihtiyaçlarını karşılamanın yanında özel sektöre de iş yapacak bu işletmeler kurum bünyesindeki kadro yükünü hafiflettiği gibi diğer kurumlarda kadro şişkinliğine sebep olmadan fonksiyonel işletmelerin ortaya çıkması sağlanabilir. Bu işletmelerin, sinemamızın da gelişmesine katkı sağlayabileceği düşüncesindeyim.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Türkçe kullan ey millet, dilinden utanma olma illet!

Türkçe yazım kuralarına riayet etmeniz, yazdıklarınızın daha anlaşılır olmasını sağlar.
Türkçe her yerde Türkçe'dir, kağıt üzerinde de internet sitelerinde de.
Türkçe yazım kurallarına bir göz atsam iyi olur diyorsanız bu bağlantıyı tıklayınız.