Kısa dalga yayın

2.10.2007

Sigarayı bırakma yöntemi v.21.5


Şöyle bir ardıma dönüp bakıyorum; bu zamana kadar sigara içmeye devam etmeme sebep olan ilk nefesi bu zıkkımdan çekmemin üzerinden hemen hemen 7 sene geçmiş. Babamı sigarayı bırakmaya zorladğım zamanlar aklıma geliyor da bu denli tiryaki olacağımı tahmin etmeme sebep olacak herhangi bir olay gelmiyor aklıma.
Son senelerde artırmamla birlikte bir çok defa bırakmaya niyetlendim fakat bir türlü başarılı olamadım. Bir hafta falan içmemeyi başardım ama bir nefes alma arzusuna yenik düşüp devamını getiremediğim çok oldu. Gazetelerde, dergilerde yazan bir çok yöntemi denedim; birden bırakma, azaltarak bırakma vs. Ama yok doğrudan irade meselesi olduğuna kanaat getirdim. İçimden bir parça bu zıkkımı bırakmaya yanaşmıyor.

Askerde özellikle genel kurmayın sigara içicilerini sigaradan uzaklaştırma çalışmaları uzun süre devam ediyormuş. Bu çalışmaya askerlik görevini yaparken ben de dahil oldum. En çok kullanılan yöntem, sigaranın iç organlarda meydana getirdiği zararları ve bunların neticesinde çeşitli uzuvlarını kaybeden insanları insanların gözüne sokmak. Hemen hemen her hafta bu tür filmleri seyretmek zorunda kalırdık, görevimden dolayı çoğu kez bunları seyretmekten kaçabilmiş olsamda bu gösterimin ardından verilen molalar genelde sigara eşliğinde geçiştirilirdi. İnsanın göğsünün içinde bir curuf olduğunu bilerek yaşaması hiç de keyif verici bir durum değil.
Bu durumun en kötü yanı sigaranın zararlarını bir doktordan bile daha iyi bilerek (bizzat içen tarafından zararları görüldüğü için) bu zıkkıma devam etmekten insanın kendini alamaması.

Son zamanlarda, askerlik sürecim de dahil sol koltuk altımdan başlayıp parmak uçlarıma kadar vuran dayanılması imkansız bir çok ağrıyı kuvvetli ağrı kesiciler sayesinde atlattım. Halen daha zaman zaman vuruyor bu tür ağrılar, gün geçtikçe korkutucu olmaya başladı. Bu yüzden ben de bırakma girişimlerini artırdım. Özellikle ramazanı fırsat bilerek eski yöntemlerle bırakmaya çalışıyorum. Akupunktur ve diğer yöntemlerin doğrudan irade destekli olduğundan bende faydalı olmayacağı inancında olduğumdan kendimce yeni bir teknik buldum. Bir de bir şey itiraf edeyim, televizyondaki sigara karşıtı her haberi, sigara içilen her görüntüyü görünce sigara yakma konusunda kendime engel olamıyorum. Yavaş yavaş bırakma gibi görünse de aslında, o içimde sigaradan ayrılmayı bir türlü kabullenemeyen parçayı aldatmaya yönelik bir çalışma. Bir haftadır canım sigara içmek istediğinde yakacağım sigaranın ucundan büyükçe bir parça koparıp kalan parçayı yakarak kullanma isteiğimi bir nebze de olsa dizginleyebildiğimi farkettim. Orucun da vesilesiyle bu yöntem sayesinde ramazan bayramına kalmadan bırakmış olacağımı tahmin ediyorum. Buna destek olarak bilgisayar başında geçirdiğim vakti de o nispette azaltmam gerekiyor. İş vesilesiyle yaklaşık sekiz saatten kurtulmak pek mümkün değil ama en azından mesai sonrasında bilgisayardan uzak kalmamım bu konuda da çok faydalı olacağını düşünüyorum. Yapılan çeşitli araştırmalar, bilgisayar başında geçirilen sürede kullanılan sigara miktarının azami düzeye çıktığını kanıtlamış toplumsal olarak.

Bu yazıyı okurken sigara kullananların aklına sigara içme arzusunun geldiğine kalıbımı basarım :)
Bence sigarayı bırakmaya girişmeden önce yapılması gerekenlerden en temel olanları

  • İş ortamında sigara içilmesinin azgari düzeye indirilmesi.
  • Bilgisayar karşısında geçirilen sürenin azaltılması. İşten başka bir şey düşünmeye fırsat vermeyecek görevleri üstlenme. Beyni oyalama açısından.
  • Evde yalnız kalmamak ve televizyon başında vakit geçirmemek.
  • Sigara yakılmadan önce büyük bir miktarını kırarak, beyni ve vücudu alınacak asgari sigara nefesiyle sigara içildiğine inandırmak.

    Ben bu şekilde olumlu sonuçlar alıyorum, sigarayı bırakmak isteyip de başaramayacağını düşününlere tavsiye olunur.
  • 1 yorum:

    1. Sigara bırakmada en sağlıklı ve etkili yüntem, yan etkisiz ve ilaçsız Akupunktur’dur. (İğneli-akupunktur, elektro-akupunktur ve lazer-akupunktur). Başarı seviyesi yüksektir.Haftada bir, 20′şer dakikalık, 3 seans’ta Sigara’ya SON diyoruz. Ancak bunuda eğitimini gürmüş hekimlerin bizzat uygulamaları lazım. Aksi taktirde laletayin (sağlıkla alakasız kişiler) bir cihaz alarak rasgele bazı noktalara ışın vererek uygulama yapmaları doğru değil, kandırmacadır. Bu tür işlemler eğitim almış doktorların bizzat yapmaları lazım.Sağlık bakanlığı bu konuda yünetmelik çıkarıp, sık sık denetlemesi lazım. Aksi taktirde şarlatanlara iş çıkar.
      Sağlık bakanlığına önerim şu;Bu konuda eğitim görmüş hekimler bir psikolog eşliğinde poliklinik veya muayenehane açsınlar.SGK tedavi öcretlerini üstlenp antlaşma yapsın (NOT: hata ödeme parasal kaynağını de tıryakilerden kesilen ceza paralarıyla karşılasın) ve sık sık bu yerler denetlensin. O zaman gür bak nasıl sonuç alınır.Dr.M.Ali BARS-Akupunktur uzmanı-Diyarbakır.
      http://www.blogcu.com/drbars e.mail:drmalibars@hotmail.com
      Tel.0505.6204925

      YanıtlaSil

    Türkçe kullan ey millet, dilinden utanma olma illet!

    Türkçe yazım kuralarına riayet etmeniz, yazdıklarınızın daha anlaşılır olmasını sağlar.
    Türkçe her yerde Türkçe'dir, kağıt üzerinde de internet sitelerinde de.
    Türkçe yazım kurallarına bir göz atsam iyi olur diyorsanız bu bağlantıyı tıklayınız.