Kısa dalga yayın

15.10.2007

Çevre Dostu Poşetler

Bloggers Unite - Blog Action Day
Çöpler evden ayrıldıktan sonra sonsuza kadar yaşabiliyor. Kimi hiç ayrışıp çürümüyor, ya da öylesine yavaş çürüyor ki, fark etmek olanaksız.Birleşmiş Milletler Çevre Programı'nca sağlanan verilere göre, bazı camlar, plastik ve metalin ayrışması yüzyıllar sürüyor. Bazı atıkların ayrışması bin yılı, bazılarınınkiyse 1 milyon yılı, hatta daha ötesini de alabiliyor. Bazıları da hiç ayrışmıyor.Fazla uzun ömürlü olmayan çöplerin hızla yok olması da garanti değil. Örneğin, çöplüklerde toprağın altına gömülen organik atıklar, olması gerekenin aksine hızla ayrışmıyorlar. Çünkü ya çok sıkıştırılmış oluyorlar, ya da oksijen ve toprak mikroplarını geçirmeyen plastik torbalar içinde gömülüyorlar.Biz çalışmamızda çevre kirliliğini en önemli sorunu olan poşet artıklarının kısa bir sürede ayrışmasını sağlayacağız.Araştırmalara göre dünya da poşet atıklarının çürümesi 10-20 yıl gibi uzun bir süre içerisinde gerçekleşiyor.Poşetin ham maddesi olan polietilenin yapısını metal iyonu ekleyerek molekül zincirini kırmak ve poşetin toprağa karışmasını sağlamak projemizin ana hedefidir.Poşetin çevreye verdiği zararı düşünecek olursak bu projenin çevre için ne kadar önemli olduğunu görürüz.Bu proje sayesinde poşetin kullanılmasındaki tehlikeyi ortadan kaldırarak ;insanlara daha temiz bir yaşama alanı sağlarız.Ayrıca bu projeyi uygularken doğa dostu sayılan kalsiyum metalini kullanmamız doğaya zarar vermeden projemizi gerçekleştirmemizi sağlayacaktır.Küresel ısınmaya neden olacak poşetlerin önlenemez şekilde artışını ve ozon tabakasına vereceği zararı bu çalışmamız sayesinde önleyebiliriz.

Çevre kirliliğinin en önemli sorunu olan poşet artıklarının 18 ay gibi kısa bir sürede toprağa karışmasını sağlamaktır. Poşetin hammaddesi olan polietilenin yapısına metal iyonu ekleyerek molekül zincirlerinin çabuk kırılmasını ve daha kısa sürede ayrışmasını sağlamak.

Özel Ümraniye İrfan Lisesi'nin bünyesinde Kimya öğretmeni Sibel ÇEKÜÇ danışmanlığında Selman DEMİRKESEN ve Hasan GENÇ isimli öğrencilerin; Çevre kirliliğinin en önemli sorunu olan poşet artıklarının 18 ay gibi kısa bir sürede toprağa karışmasını sağlamaktır. Poşetin hammaddesi olan polietilenin yapısına metal iyonu ekleyerek molekül zincirlerinin çabuk kırılmasını ve daha kısa sürede ayrışmasını sağlamak amacıyla 15.Inepo Çevre Proje Olimpiyatına katılım amacıyla hazırladıkları projenin ayrıntıları için tıklayın

Naylon torba kullanımına DUR diyin!
Naylon torbalar, küresel ısınmanın en büyük nedeni plastik hammaddesi içeriyor. Bu sebeple tüm dünyada naylon torbaların kullanımının azaltılması konusunda çalışmalar yapılıyor.

1 yorum:

  1. Benim bloğum www.gojeko.com

    Pastik poşetlerin azaltılması için

    YanıtlaSil

Türkçe kullan ey millet, dilinden utanma olma illet!

Türkçe yazım kuralarına riayet etmeniz, yazdıklarınızın daha anlaşılır olmasını sağlar.
Türkçe her yerde Türkçe'dir, kağıt üzerinde de internet sitelerinde de.
Türkçe yazım kurallarına bir göz atsam iyi olur diyorsanız bu bağlantıyı tıklayınız.