Kısa dalga yayın

6.10.2007

AB hibesini reddeden Şimşirli ahalisi : Var bir çapanoğlu

Haberde yazıldığına göre: Rize'nin İkizdere ilçesine bağlı Şimşirli Köyü için AB fonlarından yararlanarak arıtma tesisi kurmaya yönelik projeye onay almayı başaran İkizdere Kaymakamlığı, köy halkından gelen tepkiyle dumura uğramış.

Televizyondaki haberlerde de seyrettim, köy halkı AB yardımına ihtiyacımız yok. Biz AB ye karşıyız, eğer karşılıksız bir yardım veriyorlarsa bunun altında kesin bir şey vardır diye bu fondan faydalanarak bir ihtiyaçlarının giderilmesine karşı olduklarını belirtiyorlar.

Her fırsatta bizi araların almamak için türlü tevir taklalar atan AB, ülkemizi aralarında görmek istememesine rağmen çeşitli toplumsal fonlarla Türkiye'nin gelişmesine (Özellikle demokratik anlamda) katkı sağlamaya çalışıyor.

Bir yandan bizden kurtulmak isterken bir yandan da ülkemizin toplumsal gelişimine katkı sağlamaya çalışmak için çeşitli fonlardan bazı kurluşların faydalandırılması insanlarda şüphe uyandırıyor.

Buradan hareketle AB ne için, ne kadar, ne sürede fon katkısı sağlıyor bunlara bir göz atmak gerekir diye düşünüyorum.

Bir program ya da proje:
  • AB katılım stratejisinin uygulanmasına katkıda bulunmak
  • Ülkemiz tarafından hazırlanan "Ulusal Programda" belirtilen alanları destekleyici nitelikte ya da bu alanlarla ilgili olmak
  • Ülkemizdeki yasaların AB müktesebatına uyum sürecine katkıda bulunmak

amaçlarına hizmet ediyorsa AB tarafından destekleniyor. Bu ilkeler çerçevesinde sunulan projeler hakkındaki son kararı AB Genel Sekreterliği ve Avrupa Komisyonu veriyor, bu kararlar ayrıca AB üyelerinin onayından geçiyor.

Açık topluluk ve ajans programları adı altında gerekli şartları taşıyan kuruluşlara fon yardımı verilebiliyor. bu programlara dahil olabilmek için Türkiye'nin her katılımcı ülke gibi yıllık aidat ödemesi gerekiyor. AB komisyonu tarafından ülkemize her yıl verilen yardımların bir bölümü, bu aidatları ödeyebilmesi için ayrılıyor.

Topluluk programlarında:

  • Araştırma
  • Sağlık
  • İstihdam ve Sosyal İşler
    1. Ayrımcılıkla mücadele
    2. Kadın erkek eşitliği
    3. Toplumsal dışlanmayla mücadele
    4. İstihdam alanında teşvik edici önlemler
  • Teknik İşbirliği
  • Eğitim
  • Çevre
  • Girişimcilik
  • Bilgi Toplumu gibi alanlardaki faaliyetler destekleniyor

Bu konularla ilgili ayrıntılı bilgilere AB Türkiye Delegasyonunun sitesinden ulaşılabilir. Ülkemizin özellikle ekonomik ve yaşam şartları konusunda epey yol katetmesi gerekliliği göz önüne alınınca toplum faydası gözetmek konusunda AB tarafından sunulan imkanların duygusal davranılarak ret edilmemesi tarftarıyım. Bu sebeple Şimşirli Köyü halkının bu konuda ikna edilerek sağlanan destekten faydalanmalarının sağlanması gerektiğini düşünüyorum. Ülke genelinde olduğu gibi Karadeniz halkının milliyetçiliğinin sorgulanmasından ziyade duygusal yaklaşımların bertaraf edilmesi gerekliliğini savunuyorum. Bence toplumun refahı konusunda her yol mübahtır.

AB fonları konusunda bende rahatsızlık uyandıran en önemli konu Sosyal İşler alanında sağlanan destekler. Çünkü bu destekler ayrımcılığın giderilmesi konusunun gündeme getirilmesi ve bertaraf edilmesi hususunda sağlanmasına rağmen bazı kuruluşlar tarafından özellikle Türk Milliyetçiliği'nin baltalanması ve bölücü unsurlar lehinde kullanılarak toplumsal bütünlüğün çözülmesi yönünde kullanıldığı ortada.

AB'ye siyasi ve ekonomik olarak bütünleşme konusunda karşıyım. Halkımız adına AB tarafından sağlanacak her türlü imkandan (İnsan hakları, yaşam kalitesi, hukuki eşitlik vb) faydalanılmasına taraftarım.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Türkçe kullan ey millet, dilinden utanma olma illet!

Türkçe yazım kuralarına riayet etmeniz, yazdıklarınızın daha anlaşılır olmasını sağlar.
Türkçe her yerde Türkçe'dir, kağıt üzerinde de internet sitelerinde de.
Türkçe yazım kurallarına bir göz atsam iyi olur diyorsanız bu bağlantıyı tıklayınız.