Kısa dalga yayın

25.04.2008

Yeni sosyal güvenlik yasası ( SSGSS) kime yarıyor?

"Söliiim mi sööölim mi?"

Söyleyeceğim tabi de öncesinde çalışan için neler getiriyor ona bir gözatalım:

* EMEKLİ MAAŞI DÜŞECEK: Emekli aylıklarının hesaplanmasında kullanılan güncelleme katsayısı, her yılın aralık ayında açıklanan TÜFE ile o yılın GSYİH gelişme hızının yüzde 30'unun toplamına bir tam sayının eklenmesiyle bulunacak. Bu da emekli maaşlarının kademeli olarak azalması sonucunu doğuracak. Çalışanlardan daha çok prim kesilecek ve ele geçen ücretler azalacak.
* DAHA GEÇ EMEKLİLİK: Halen kadınlarda 58, erkeklerde 60 olan emeklilik yaşı kademeli olarak artırılarak 65'e çıkacak.
* EMZİRME YARDIMI: Emzirme yardımı 6 aydan 1 aya indirildi. Çocuğun yaşaması koşuluyla doğum tarihinde geçerli olan asgari ücretin üçte biri tutarında (202 YTL) emzirme ödeneği verilecek.
* KADIN OLMANIN AĞIRLIĞI: Çalışmayan ve evlenmeyen kız çocukları, yaşı ne olursa olsun anne ya da babalarının sigortalılıkları nedeniyle sağlık yardımlarından
yararlanırken bu hak erkek çocuklarında olduğu gibi 18 yaşla sınırlandırılacak.
Kız çocukları okursa bu haktan yararlanma sınırı 25 yaşa çıkacak. Ev hizmetlerinde hizmet akdi ile sürekli çalışıp, prim kesilemeyecek kadar az gelir elde eden kadınların, sigortalı olma ve yardımlardan yararlanma hakları kaldırılacak.
* EVLENME ÖDENEĞİ: Ölen sigortalının yetim kız çocuğuna ödenen 24 aylık tutarındaki evlenme yardımı, yüzde 50 indirilerek bir yıla düşürüldü.
* İŞSİZE SAĞLIK GÜVENCESİ YOK: İşsiz kalan sigortalıların işsizlik maaşı aldıkları süre boyunca sağlık sigorta primlerinin devletçe karşılanması tasarıdan çıkarıldı. İşsiz kalan Bağ-Kur'lunun 240, SSK'lının 90 gün boyunca sağlık hizmetlerinden sigortalı olarak yararlanma hakkı 10 güne indirildi.Pek çok meslekte yıpranma payı kalkıyor
* YIPRANMA:
Gazetecilerin de aralarında olduğu pek çok meslek grubunun yıpranma hakkı Anayasa Mahkemesi'nin iptal kararında bulunmamasına karşın tasarıdan çıkarıldı.
TSK, Emniyet ve MİT mensupları ile dalgıçlar, radyoaktif maddelerle yapılan işlerde çalışanlar, asit üretimi yapılan yerlerde, demir ve çelik fabrikalarında çalışanlara bir yılda 90 gün fiili hizmet zammı verilecek.*
Kaba taslak SSGSS neler getiriyor gördükten sonra kendi adıma yorumuma geçeyim.
Daha şuradaki yazımda kadınlar ve iş dünyası hakkında görüşlerimi dile getirmiştim. Dileyen ordan bi göz atsın söylediklerime.

SSGSS den anlaşıldığı üzere, kadınların eşten veya babadan kendisine intikal eden tazminatlar ya kısılıyor ya da ortadan kaldırılıyor. Sermaye ısrarla kadın işgücünü bünyesinde istiyor ve SSGSS de kadınları buna zorluyor. Kız çocukları eğer okursa en fazla 25 yaşına kadar babanın sosyal güvencesinden sağlık yardımı alabilecek yani hem evde yat hem de beleşten sosyal güvenceden faydalan mantığı ortadan kalkıyor. Kız kısmısı bu şekilde sermaye işgücü olmaya veya koca kucağına itiyor.
Kızların sağlık yardımından faydalanma yaşının sınırlandırılması, dul eşe çeyiz parası ödenmemesi, emzirme ödeneğinin düşürülmesi Sosyal güvenlik kurumu yönünden düşününce üzerindeki yükü azaltan olumlu bir yaklaşım ve mantıklı.
Çünkü hem babadan maaş alan hem de (bu maaş ve sosyal güvencenin kesilmemese için) dini nikahla evlenen yüzlerce insan gördüm. Bu durum bütün çalışanlar için fazladan bir yüktür, bu yaklaşımlara bir de bu yönden bakmak gerekli diye düşünüyorum.
Bunun dışında çalışan kadınların haklarındaki kayıplar konusunda o meşhur (laiklik vs gibi konularda açıklama yapma hassasiyeti gösteren) STK lara asıl bu konuda çok işler düşüyor.
Kadınları iş gücüne dahil edeceğiz diye çalışan kadınların haklarının ellerinden alınması bence haksızlık.

Ve tabi ki emeklilik meselesi: Senelerdir, usulsüzlüklerle hortumlarla şişe şişe patlama noktasına gelen SSK ve BAĞKUR açıklarını telafinin en kolay yolu emekli sayısını azaltıp çalışma süresini uzatmaktan geçiyor. En azıdan bunun kademeli artışının öngörülmesi güzel de bakalım beklenen sonuca ulaşılacak mı?

Neticede (SSGSS) yeni sosyal güvenlik yasası daha uzun süre insanları çalışmaya yönlendirecek, özellikle kadınların işgücüne dahil olması zorunluluğunu getirecek ve insanları boş gezmekten alıkoymaya yarayacak bir yasa olması itibariyle öncelikle sermayeye ardından da sırtındaki kamburu tedavi etmesi amacıyla sosyal güvenlik kurumuna yarayacaktır. (İnşallah, temmenimiz o yönde)
Yalnız sosyal güvenlik kurumunun sırtındaki kamburu yok edeceğiz diye sadece ve sadece çalışana yüklenilmemesi gerekir, sermaye ve kamunun da elini taşın altına koyması gerekecek.

AAAAAAma bu süreçte hükümet tarafından göz ardı edilmemesi gereken en önemli sorun İSTİHDAM. Bu yasayla birlikte ek istihdam sahaları açılamazsa ülkemizde sosyal bir patlama yaşanır kanaatindeyim, bunu hatırlatmakta fayda var.

1 yorum:

  1. En sonda belirttiğin gibi. En büyük sorun istihdam. Sen vatandaşına 'Evde oturma Git çalış' diyeceksin fakat iş vermiyeceksin. Sevgili ülkemde iş arayan sayısı hiç az değil. Bu sayı günden güne artıyorda. Çözüm ne olur bilemiyorum. Herzamanki gibi bekleyip görücez :(

    YanıtlaSil

Türkçe kullan ey millet, dilinden utanma olma illet!

Türkçe yazım kuralarına riayet etmeniz, yazdıklarınızın daha anlaşılır olmasını sağlar.
Türkçe her yerde Türkçe'dir, kağıt üzerinde de internet sitelerinde de.
Türkçe yazım kurallarına bir göz atsam iyi olur diyorsanız bu bağlantıyı tıklayınız.