Kısa dalga yayın

16.04.2008

Türkiye'de düşünce özgürlüğü yok (mu acaba?)

Cemil İpekçi, Guardianturk te yazdığı bir yazıda dile getirdiği görüşlerinden dolayı kendisine yöneltilen eleştiri ve ithamlardan dolayı Türkiye'de düşünce özgürlüğü olmadığına kanaat getirmiş ve internethaber de bunu haber yapmış.

Yazıdan giriş:

Türkiye’de düşünce özgürlüğünün olmadığını geçen üç dört ay içerisinde daha iyi anladım. Benden başka pek çok kişinin de savunduğu gibi, üniversitelerde türban yasağının bireysel özgürlükler açısından yanlışlığını ifade ettim. Ben bir düşünce dile getirdim ama karşıma çoğunlukla bir başka düşünceyle çıkılmadı.
Bu süreci kamuoyu çok iyi biliyor. Bazıları cinsel seçimime doğrudan ya da dolaylı göndermeler yaparak saldırdı. Bazıları da bu düşünceleri dile getirmemi, iktidardan maddi kazanç sağlama isteğime bağladı. Bu sırada asılsız o kadar çok iddia gündeme getirildi ki, saymakla bitmez.

Düşünce özgürlüğü izafi bir değer. T.C. olarak Anayasa'da (Md.25,26) özgürlük tanınsa da "Düşünceyi açıklama ve yayma hürriyetinin kullanılmasında uygulanacak şekil, şart ve usuller kanunla düzenlenir." diye bir fıkra bulunur.

Dile getirilen bir düşünceden dolayı çeşitli çevrelerden alınan tepkiler, nasıl oluyor da Türkiye'de düşünce özgürlüğü olmadığı şeklinde değerlendiriliyor şaşkınlıkla seyrediyorum. Bu sadece Cemil İpekçi'ye özgü bir tutum değil, ülkemiz yazarının, çizerinin genel tavrı. Söylenenler karşısında bir tepki doğduğu zaman hemen öne sürülen; Türkiye'de düşünce özgürlüğü olmadığıdır. Garip! Hayır noldu anlamadım! Söylediklerinden dolayı hakkında soruşturma mı açıldı, karakola çekilip dövüldü mü, hakkında hapis kararı mı çıktı?

Sen nasıl bir düşünceyi dile getirme hakkınına sahipsen karşındakiler de buna mukabil birşeyler söylemek ve söylenenleri eleştirme hakkına sahipler elbette. Karşıdakinden hoşgörü ve tahammül bekliyorsan aynısını sen de göstermelisin.

İlginç! Bazı şeyleri söylemeden önce bir terazide tartmak gerektiğine inanıyorum. Şimdi bir restorana gidip, garsonun giysisini beğenmeyip, çatalın kirinden dem vurup restoranı birbirine katıp kıçına tekmeyi yiyince; bu ülkede düşünce özgürlüğü yok diye feveran etmek gibi bir durum bu.

Haa! Söylediklerin karşısında hakaret eden olur, cinsel minsel yaşamını ortaya katıp hakir görenler olur o ayrı. Şahsa hakaret vs durumlar için yargı yolu açık. Hakaret aşağılama, haysiyete taciz söz konusu ise ya (kendine yakıştırıyorsan) onlar gibi cevap verirsin veya yargıya gidersin. Düşünce özgürlüğü yok diyerek bu tür yaklaşımlara sözde aydın popülizmi yaparak tavır koymak pek şık durmuyor düşünce özgürlüğü açısından.

2 yorum:

  1. düşünce özgürlüğü zengine var fakire yok yani yasak düşün ama bunu söyleme en iyisi bu galiba

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Unutma sakın tüm dünya da düşüncesini dile getirmedikleri için insan konumuna alınmadıkları için isyankarlık bir hayat parçası haline gelmiştir ve bu isyana ne yazıkki tüm insanlar bu isyandan etkinlenmektedir ve üzülmektedir bunu saglıyacak adaleti hangi devlette göre bilirsiniz...[SANATKAR]

      Sil

Türkçe kullan ey millet, dilinden utanma olma illet!

Türkçe yazım kuralarına riayet etmeniz, yazdıklarınızın daha anlaşılır olmasını sağlar.
Türkçe her yerde Türkçe'dir, kağıt üzerinde de internet sitelerinde de.
Türkçe yazım kurallarına bir göz atsam iyi olur diyorsanız bu bağlantıyı tıklayınız.