Kısa dalga yayın

22.02.2013

dini dindarlar finanse etsin

dini finanse etmek ne demektir allasen? bunu diyen ya hiç dayak yememiş ya da türkçe bilmiyor.

dini hizmetleri inananlar finanse etsin demek daha makbüldür bence.

hemen her caminin bir yaşatma derneği ve yönetim kurulu var. bence bir mahalle camiinde imam, müezzin, kayyım ihtiyacı varsa bunun maliyetini o mahalle cemaatinin üstlenmesi gerek. 
bir müslüman olarak bana uyar, ben kabul ederim.
yani imam müezzin, kayyım kamu görevlisi kadrosundan çıkarılmalı. bu işler bir meslek, tam zamanlı gelir kapısı olmamalı, bir zümre teşkil etmemeli bence. kadrolu imamlık sünni gelenekte devletin halka ulaşma aracıdır. (her ne kadar bir çok şeyine karşı olsam da ben de amelde sünniyim, en azından öyle yetiştim. aklıma imanıma yatan her mezhebin görüşünden de aklımın takıldığı yerde faydalanırım.)
mesela devlet doğrudan bunların maaşını ödemektense istihdam eden camilere belli bir oranda sgk prim desteği verebilir. bir vatandaşın vergi gibi katlandığı kamu gelir kalemleri nedeniyle kısmen de olsa devletin katkısı olması gerek diye düşünüyorum.

eğitim konusunda imam hatipler, ilahiyatlar, kuran kursları var zaten. atama yerleştirme de ise diyanet yetkinlik konusunda kpss gibi bir sınav yapar bu görevlere ehil kişileri belirler. 
bunlar da ihtiyacı bulunan cami dernek yönetimine gider başvurur, seçim kararını da dernek yönetimi veya seçimle dernek üyeleri (aidat veren cemaat) belirler. ya da güveniyorsalar doğrudan cemaatten birine bu görev verilebilir.

aslında buna bile gerek yok; her caminin kadrolu, doğal, emekli, yaşlı cemaati vardır imamlık ve müezzinlik görevini yeterli para çıkmayan camilerde gönüllü olarak bu kişeler de yerine getirebilir. 

bütün bunlar bence islam'ın doğasına ve özüne daha uygun.
bir müslüman her şeyi devletten veya başkasından beklememeli biraz elini taşın altına koymalı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Türkçe kullan ey millet, dilinden utanma olma illet!

Türkçe yazım kuralarına riayet etmeniz, yazdıklarınızın daha anlaşılır olmasını sağlar.
Türkçe her yerde Türkçe'dir, kağıt üzerinde de internet sitelerinde de.
Türkçe yazım kurallarına bir göz atsam iyi olur diyorsanız bu bağlantıyı tıklayınız.