Kısa dalga yayın

16.11.2012

özelleştirme

küresel sömürgen sermayenin, kamu eliyle ucuza piyasaya sürülebilen mallardaki karlılığı artırıp kendi lehine çevirebilimesi amacıyla liberal politika adı altında devleti belli alanlara sıkıştırıp üretimden uzaklaştırma yöntemidir.

özellikle ulaştırma, sanayi ve tarımsal gıda sektörleri başı çeker.

devlet, ürettiği bir malın, hizmetin maliyetini vergi mükelleflerine paylaştırarak üretimi daha az maliyetle yapabilir ve piyasaya sürebilir. 
bu nedenle de vatandaşlar, kollektif olarak maliyetine katlandıkları bu mallara ve hizmetlere piyasada daha ucuza ulaşabilirler.

bu durumda piyasada aynı işi yapan özelikle emperyal sermayenin ve işbirlikçi yerli sermayenin rekabet gücü devlet karşısında zayıflar karlılığı düşer. 

emperyal sermayenin işte bu rekabet gücünü ele geçirmek, karlılığını artırabilmek için liberalizm politikasıyla başvurduğu yoldur özelleştirme.

bu yol, devlet idaresini yürüten makamların, devletin bu üretim gücü üzerindeki nüfuzu, rantiyesi ve bunların kötüye kullanımı bahane edilerek millete kanıksatılmıştır. emperyal sermayeye özelleştirmeyi halka iyi bir şey gibi yutturmanın önünü açan en büyük etken işte bu yönetimdeki rantiye zaafıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Türkçe kullan ey millet, dilinden utanma olma illet!

Türkçe yazım kuralarına riayet etmeniz, yazdıklarınızın daha anlaşılır olmasını sağlar.
Türkçe her yerde Türkçe'dir, kağıt üzerinde de internet sitelerinde de.
Türkçe yazım kurallarına bir göz atsam iyi olur diyorsanız bu bağlantıyı tıklayınız.