Kısa dalga yayın

26.02.2011

Özelleştirilen Kuruluşlarda İstihdam Fazlası Vardı Aldatmacası

Çoğumuz biliyoruz ki özelleştirmelerin bir çoğu zarar ve kamuda iş gücü fazlası bahaneleriyle gerçekleştirildi.

Oysa ki; en basitinden telekom ve tekel ve şeker fabrikalarındaki istihdam fazlaları güya özelleştirmeyle kamu sırtından atılmış gözüküyor oysa gerçek hiç de öyle değil.

Telekom özelleştirmesi sonrası yaklaşık 13 bin, şeker fabrikaları ve tekel özelleştirmeleri sonrası ise 44 bin kişi toplamda 57 bin kişi kamu da istihdam edilmeye devam edilmiştir.

Tekel ve şeker özelleştirmelerinden işsiz kalanlar kamuda çeşitli bakanlıklarda 4/c (geçici personel) statüsünden istihdam edilmektedirler. İlköğretimden yüksek öğretime değişen şekilde 800-1000 TL arası aylıkla çalışmaktadırlar.

Telekom özelleştirmesinden kamuya geçenler ise telekomda aldıkları aylıkların beş yıl süreyle hak kaybına uğramayacak şekilde hesaplanmasıyla yuvarlama olarak bir bekçi 1600 TL (aile ve çocuk yardımı hariç) müdür düzeyinde bir çalışan ise 3500 TL (aile ve çocuk yardımı hariç) aylık almaktadırlar. Bunları örnek olarak veriyorum çünkü en net olarak ulaşılabilen veriler bunlar. Diğerleri için ise ayrıntılı bir araştırma yapmak gerekiyor.

Neticede istihdam fazlası vardı bahanesiyle yapılan özelleştirmelerin çoğu kamu sırtından istihdam fazlası yükü atmamış bilakis istihdam fazlası yük özelleştirilen kuruluşlardan alınarak kamu sırtına yüklenmiş ve satışlar o şekilde gerçekleştirilmiştir.


Yani kamuoyu, özelleştirilen kuruluşlar için zarar ediyordu, istihdam fazlası vardı şeklinde yönlendirilerek kâr eden, kar edebilecek kuruluşlar özellikle yabancı sermayeye teslim edilerek piyasaya açılmıştır. Ülkemizde bu şekilde yabancı sermayeye teslim edilen kuruluşlar avrupa ülkelerinde halka arz edilerek piyasaya açılıyor, vatandaşlara ve özellikle yerli sermayeye teslim edilmiştir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Türkçe kullan ey millet, dilinden utanma olma illet!

Türkçe yazım kuralarına riayet etmeniz, yazdıklarınızın daha anlaşılır olmasını sağlar.
Türkçe her yerde Türkçe'dir, kağıt üzerinde de internet sitelerinde de.
Türkçe yazım kurallarına bir göz atsam iyi olur diyorsanız bu bağlantıyı tıklayınız.